گواهینامه واژه‌ای آشنا برای همه‌ مردم خصوصا عاشقان رانندگی است. گواهینامه که در گذشته به اسم تصدیق شناخته می‌شد، سندی است که توسط آن فرد می‌تواند انواع وسیله‌نقلیه (موتور، اتومبیل، مینی‌بوس‌، اتوبوس و…) را براند. هنوز هم شما برای این‌که مجوز راندن وسیله نقلیه‌ای را داشته باشید، باید گواهینامه رانندگی خود را دریافت و همراه داشته باشید. گواهی نامه درواقع سند هویتی است که در صورت گذراندن دوره‌ها و کلاس‌های موردنیاز و البته قبولی در آزمون‌های لازم توسط پلیس راهنمایی و رانندگی صادر می‌شود. تا انتهای این مقاله از چاپ بهار با ما همراه باشین :

 

تاریخچه گواهینامه

اولین کسی که در ایران قربانی تصادف اتومبیل شد، درویش خان نوازنده و استاد تار بود که در سال ۱۳۰۵ درگذشت؛ و اولین افسر آزمایش رانندگی که نام و امضاء او در پای اوراق رانندگان زمان قاجاریه وجود دارد به زبان فرانسه نوشته شده‌است شخصی بنام مسیوکلین بود که بعد از وی این سمت به ناصرخان انشاء اولین متخصص نظمیه محول شد. همچنین اولین آیین‌نامه رانندگی در زمان وستد اهل سوئدی تهیه وتنظیم گردید. وی در سال ۱۲۹۱ ه‍.ش ریاست نظمیه را به عهده داشت و حدود ۱۰ سال در این پست باقی ماند. از کارهای وی، ترجمه، تنظیم نظامنامه و آیین‌نامه قید شده‌است اولین چراغهای راهنمایی و رانندگی در سالهای دهه ۳۰ در تقاطع‌های سپه (امام خمینی فعلی) ولی عصر، پل امیر بهادر، باغ ملی دروازه شمیران، گمرک و امیریه نصب گردید ولی پیش‌از نصب این چراغها، چراغهای راهنمایی به‌صورت کوله پشتی بودند که دارای دو چراغ قرمز، سبز و کلیدی در جهت خاموش و روشن کردن آنها بود که کوله پشتی در پشت مأمور قرار می‌گرفت و کلید آن روی سینه سمت چپ قرار داشت این چراغها کار می‌کرد و مأمور با پشت کردن به طرف رانندگان اتومبیل آنان را متوقف یا دستور حرکت به آنان می‌دادند. بالاخره در سالهای ۳۹ و ۴۰ چهارراه دارای چراغ خودکار گردید. نخستین راننده زن در ایران شخصی بنام خانم هِلِن شَه بَنده بود که در سال ۱۳۱۹ موفق به گرفتن گواهینامه گردید و در مطبوعات آن زمان دربارهٔ این اتفاق مقاله نوشتند و بالاخره در سال ۱۳۰۰ هجری شمسی در اداره پلیس شعبه‌ای بنام شعبه آلات ناقله در خیابان باب همایون (درب اندرون سابق) تأسیس گردید و با ۱۰ نفر مأمور که از بین پاسبانها انتخاب شده بودند کار کنترل عبور و مرور اتومبیل‌ها را به عهده گرفتند و علامت مشخصه آنها یا دیگر افراد پلیس بازوبند سفیدی بود که به بازوی چپ خود می‌بستند. ریاست این شعبه به شخصی بنام فتح الله خان بهنام که در حقیقت اولین رئیس راهنمایی و رانندگی محسوب می‌شد و دارای درجه نایب اولی برابر ستوان یکم بود واگذار گردید.

نحوه دریافت گواهینامه رانندگی

قوانین راهنمایی و رانندگی و روند دریافت گواهینامه رانندگی از کشوری به کشوری متفاوت است. در ایران مهم‌ترین شرط برای دریافت گواهینامه رانندگی داشتن ۱۸ سال تمام است. اگرچه مراحل دریافت این گواهینامه رانندگی کمتر دچار تغییر می شود اما هزینه های آن به نسبت تورم، هر ساله اندکی افزایش می یابد.
این مقاله که توسط تیم چاپ بهار تهیه شده است مراحل دریافت گواهینامه رانندگی، هزینه و مدارک مورد نیاز آن را بررسی خواهد کرد.

مراحل دریافت گواهینامه

  • ثبت نام اولیه
  • انجام معاینات پزشکی
  • شرکت در ۱۲ جلسه کلاس آموزش رانندگی
  • صدور گواهی مهارت در انتهای جلسه دوازدهم
  • صدور کاردکس
  • شرکت در آزمون آیین نامه
  • شرکت در آزمون عملی شهر
  • دریافت رسید پستی بعد از قبولی در آزمون عملی شهر

آشنایی با نحوه پیگیری گواهینامه المثنی

تا این بخش از مقاله چاپ بهار درباره نحوه استعلام و پیگیری گواهینامه‌های جدیدالصدور صحبت کردیم. اما تصور کنید زمانی پیش می‌آید که باید نسبت به استعلام و پیگیری گواهینامه المثنی خود اقدام کنید. در چنین شرایطی، قدم‌های زیر را دنبال کنید تا در سریع‌ترین زمان ممکن، گواهینامه المثنی را دریافت کنید.

وارد سایت postyafteh.post.ir شوید و در میان مدارک یافته‌شده، گواهینامه خود را جستجو کنید.

اگر مدرک شما در میان یافته‌شده‌ها نبود، به یکی از شعبات پلیس +۱۰ مراجعه کنید.

نسبت به اعلام مفقودی مدرک اقدام کنید.

برای دریافت گواهینامه المثنی درخواست دهید.

پس از گذشت حداقل ۱ ماه، از میان یکی از ۴ روش بالا برای پیگیری مدرک اقدام کنید.

متاسفانه پیگیری گواهینامه رانندگی جزو آن دسته از خدماتی است که باید خودتان به دنبال تک تک مراحلش بروید.

گواهینامه پایه 3 چیست؟

گواهینامه پایه 3 یا همان ب 1 قدیم، برای رانندگی با وسایل نقلیه با حداکثر وزن 3.5 تن و حداکثر 9 سرنشین به شما داده می‌شود. تمام خودروهای سواری شهری مثل تاکسی‌ها، وانت‌ها، سواری‌ها و شاسی‌بلندها برای راندن نیاز به این گواهینامه دارند. البته وانت نیسان و ون جز این دسته حساب نمی‌شوند.

شرایط گرفتن گواهینامه پایه 3

  • سن 18 سال تمام
  • گواهی سلامت جسمی، روحی و روانی
  • گذراندن دوره‌های آموزش عملی و نظری
  • قبولی درآزمون آئین‌نامه و عملی با وسایل نقلیه مربوطه

گواهینامه پایه 2

کسانی که گواهینامه پایه دوم راهنمایی و رانندگی را دارا می باشند می توانند وسایل نقلیه ی سنگین تری را رانندگی کنند .

کدام وسایل نقلیه را می توان با گواهینامه پایه دو رانندگی کرد ؟

دارندگان گواهینامه پایه 2 می توانند با وسایل نقلیه با مجموع وزن حداکثر ۶ تن رانندگی کنند و تا ۲۶ نفر سرنشین داشته باشند .

شرایط لازم برای اخذ گواهینامه رانندگی پایه دوم

سن ۲۳ سال تمام

گذشت ۲ سال از اخذ گواهینامه رانندگی پایه 3

تست عدم اعتیاد گواهی سلامت جسمی و روحی و روانی

گذراندن دوره آموزشی تئوری آیین نامه و آموزش شهری و عملی رانندگی

قبولی در آزمون آیین نامه مقدماتی و آزمون آیین نامه اصلی و همین طور قبولی در امتحان شهری رانندگی

گواهینامه پایه یکم
سن ۲۵ سال تمام ( آقایان و بانوان یکسان است).
گذشت۲سال تمام ازاخذگواهینامه پایه دوم
گواهی سلامت جسمی وروحی وروانی وتست عدم اعتیاد (الزامی است).
طی دوره آموزش نظری وعملی
قبولی درآزمون آئین نامه وعملی شهرباوسایل نقلیه مربوطه(کامیون۱۹۲۱واتوبوس مسافربری)
مجموع وزن وظرفیت باربیش از۶تن یاحمل بیش از۲۶نفرسرنشین پایه دوم

شرایط رانندگی با گواهینامه رانندگی خارجی بصورت موقت

هر شخصی خواه ایرانی یا خارجی که گواهینامه رانندگی هر کشور خارجی را داشته باشد از بدو ورود به کشور تا 180 روز صرفا به شرط دارا بودن مدارک زیر می توند رانندگی کند:

1- اصل گواهینامه دارای اعتبار

2- ترجمه گواهینامه توسط سفارت کشور صادر کننده و مهمور به مهر سفارت

3- کپی صفحه اول گذرنامه و صفحه مهر ورود به کشور ایران

4- کپی ماده 22 آیین نامه صدرو گواهینامه رانندگی مهمور به مهر پلیس راهور(مستقر در شهرک آزمایش تهران)

گواهینامه رانندگی بین المللی:

صرفا اتباع خارجی دارای گواهینامه رانندگی بین المللی که اعتبار زمانی کافی را داشته باشد، به مدت شش(6) ماه از تاریخ ورود به کشور ، مجاز به رانندگی می باشند.

تذکر: گواهینامه های بین المللی صادره از عراق و افغانستان مورد قبول پلیس راهو ناجا نمی باشد.

 

راهنمای دریافت گواهینامه موتور

اولین مرحله برای اخذ گواهینامه موتور، آماده کردن مدارک مورد نیاز جهت ثبت نام در آموزشگاه است. مدارک شامل:

  1. اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی
  2. هشت قطعه عکس سه در چهار با زمینه سفید
  3. کارت پایان خدمت یا معافیت و یا اشتغال به تحصیل

نکته: اگر گواهینامه ماشین نیز دارید، همراه خود ببرید.

سپس باید معاینات چشم و آزمایش‌های لازم را انجام داده و گواهینامه سلامت را دریافت کنید. بعد از گذراندن این مراحل باید پنج جلسه در کلاس‌های تئوری که از سمت آموزشگاه‌ برگزار می‌شود، شرکت کنید و در صورت قبولی در آزمون تئوری، کلاس‌های عملی به مدت پنج جلسه آغاز می‌گردد.

در پایان، نوبت به امتحان عملی می‌رسد که معمولا در آن باید از موانع زیگزاگی عبور کنید و این کار را با نهایت دقت و کمترین خطا و لرزش انجام دهید تا قبول شوید. این کار در ظاهر ساده به نظر می‌رسد اما باید دقت کنید که کوچکترین حرکتی که نشان‌دهنده عدم تسلط باشد، باعث رد شدن شما از سوی افسر می‌شود. پس از قبولی در آزمون عملی بعد از گذشت یک الی دو ماه، گواهینامه موتور با پست برایتان ارسال خواهد شد.

همچنین به این نکته توجه کنید که لازمه‌ی دریافت گواهینامه موتور در ایران داشتن سن قانونی، یعنی هجده سال تمام و فقط برای مردان امکان پذیر است.

منابع

fa.wikipedia

farmooon

itoll

virgool

soal-aeennameh

hamburg.mfa

blog.tapsi

hamrah-mechanic

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *