چاپ افست

 
از بین تمامی روش های چاپ( digital printing, engraving, screen printing, letterpress printing with antique type, and foil stamping) نام یکی بیش از دیگران روی زبان ها می چرخد و آن؛ چاپ افست است. در این نوشتار به طور خلاصه اطلاعاتی راجع به چاپ افست به خلاصه مطرح می کنیم. مطالعه آن ها می تواند ذهنیتی مناسب در ذهن شما ایجاد کند و بر مبنای آن ها حرکت به سمت اهداف و آینده را انجام دهید. تا به حال شده وقتی چاپخانه به شما وعده ی چاپ افست می دهد خیلی متوجه منظور او نباشید؟
 
چاپ افست نوعی از چاپ که نوشته و عکس را بر سطح لاستیکی یک استوانه (سیلندر) گردان برمی‌گرداند و سپس آن را با فشار استوانه دیگر روی کاغذ چاپ می‌کنند. ماشین معمولی چاپ افست دارای سه استوانه‌است. در چاپ افست نخست آنچه را که باید چاپ شود بر روی صفحه‌ای فلزی به نام زینک منتقل می‌کنند، سپس این صفحه را با مواد شیمیایی طوری حساس می‌کنند که فقط نوشته‌ها و تصاویر آن، مرکب چاپ را به خود می‌گیرد. زینک را به دور نخستین استوانه می‌پیچند؛ طرح آن بر اثر فشار روی پوشش لاستیکی استوانه دوم برمی گردد. کاغذ سفید که متوالیاً به دور استوانه سوم می‌پیچد مطالب را از روی پوشش لاستیکی استوانه دوم می‌گیرد. سرعت کار ماشین‌های چاپ افست بیش از چاپ مسطح (حروفی) می‌باشد. از بزرگترین تولیدکنندگان ماشینهای چاپ افست درجهان کمپانی هایدلبرگ آلمان است.

DE-Zeitungsrollenoffsetdruck by Steschke.jpg

علم شیمی نقش مهمی در چاپ افست دارد، چاپ افست تقابل بین آب و مرکب است که بر روی سطح پلیت که صفحه ای از جنس آلومینیوم می‌باشد صورت می‌پذیرد که اصطلاحاً در چاپ افست به این صفحه زینک گفته می‌شود سطح رویی این صفحه توسط روش‌های الکتروشیمیایی اکسید شده‌است و تبدیل به اکسید آلومینیوم گردیده‌است تا سختی و مقاومت شیمیایی آن بالا رود. سطح رویی زینک را با مواد پلیمری حاوی مواد حساس به نور نمک‌های دیازونیوم پوشش می‌دهند. زینک توسط نور ماورای بنفش یا لیزر نوردهی می‌شود تا تصویر بر روی آن ایجاد گردد سپس توسط یک محلول قلیایی شستشو می‌شود تا ماده پلیمری در نقاط نور خورده از روی سطح زینک برداشته شود بدین طریق دو ناحیه بر روی سطح زینک ایجاد می‌شود (نواحی آب دوست و نواحی چربی دوست)، نواحی تصویری روی سطح زینک که از ماده پلیمری تشکیل شده‌است چربی دوست و جاذب مرکب و نواحی دیگر آب دوست و جاذب رطوبت می‌باشد. برای آنکه در نواحی غیر تصویری سطح زینک، لایه نازکی از آب وجود داشته باشد تا از نفوذ مرکب به آن جلوگیری شود باید کشش سطحی آب ورودی به سطح زینک را کاهش داد که معمولاً با اضافه کردن موادی مانند ایزو پروپیل الکل این کار صورت می‌گیرد. همچنین آب موجود در ماشین چاپ که قسمتهای غیر تصویری را پوشش می‌دهد که اصطلاحاً محلول مرطوب‌کننده نامیده می‌شود باید دارای خاصیت اسیدی باشد و PH آن در محدوده۴/۸–۵/۲ باشد که با استفاده از یک محلول بافری به نام داروی آب و اضافه کردن به محلول مرطوب‌کننده صورت می‌پذیرد.
هر کدام از دستگاهای چاپ افست دارای سایزهای مختلف چاپ می‌باشد که این سایزهای عبارتند از: ۲۵در۳۵، ۳۵در۵۰، ۵۰در۷۰، ۱۰۰ در ۱۴۰. که هر کدام از این سایزها با دستگاه مربوط به خود چاپ می‌شود که اسم این دستگاهای افست عباراتند از (دستگاه نیم ورقی، یک ورقی، دو ورقی و چهار ورقی) در چاپ افست هر رنگ یک ستون جداگانه دارد که تشکیل شده از سیلندر بستن زینک و غلتک. در چاپ افست چهار رنگ یک کار چهار رنگ فقط یک بار از زیر دستگاه رد می‌شود که این باعث کیفیت بالای کارهای چاپی در افست چهار رنگ نسبت به دورنگ می‌باشد.
مزایای چاپ افست می‌توان به سرعت کار و دقت ماشین اشاره کرد که باعث می‌شود کارهای چاپی با سرعت و سفارش شما در تیراژهای بالا انجام شود. در این روش، آب و مرکب در تقابل با یکدیگر قرار می‌گیرند. دستگاه چاپ افست قابلیت چاپ متون و تصاویر را با بهتریت کیفیت دارد که این کار با انطباق سیلندر لاستیکی با بافت سطح چاپ انجام می‌شود و به دلیل عدم تماس مستقیم بین صفحه فلزی زینک و سطح چاپ، این دستگاه مدت عمر طولانی تری نسبت به سایر دستگاه‌های چاپ دارد.
در چاپ افست، با استفاده از زینک و مرکب‌های باکیفیت، می‌توان تعداد کارهای چاپی را تا مرز یک میلیون تیراژ نیز انجام داد که از نظر قیمت نسبت به چاپ دیجیتال با صرفه تر است..
می‌توان کتاب‌های ادبی نفیس، اوراق اداری‌، کتاب راهنما، کاتالوگ‌، تمبر، کارتن مقوایی‌ و پلیت‌های فلزی، انواع لیبل، مجله، انواع فرم،بروشور، روزنامه، پوستر، نقشه‌ و … مورد استفاده قرار بگیرد. سنسورهای که برای چاپ افست استفاده می‌شود دارای سیستم مرکب زنی هوشمند است که مقدار لازم مرکب برای هر کار را قبل از شروع چاپ تنظیم می‌کند. این امر موجب صرفه جویی در کاغذ می‌شود.
افست یکی مهمترین روش‌های چاپ در تبلیغات می‌باشد؛ که در آن، نوشته و عکس را بر سطح لاستیکی یک استوانه (سیلندر) گردان برگردانده و آن را با فشار استوانه دیگر روی کاغذ چاپ می‌کنند. دستگاهی که برای این نوع چاپ استفاده می‌شود سه استوانه دارد. در این روش چاپ ابتدا مطالب مورد نظر بر روی صفحه‌ای آلومینیمی به نام زینک منتقل می‌شوند و سپس این صفحه را با مواد شیمیایی طوری حساس می‌کنند که فقط نوشته‌ها و تصاویر آن، مرکب چاپ را به سمت خود جذب کنند و زینک را به دور نخستین استوانه بپیچد. طرح مورد نظر بر اثر فشار روی پوشش لاستیکی استوانه دوم، بر می‌گردد. کاغذ سفید که متوالیاً به دور استوانه سوم می‌پیچد مطالب را از روی پوشش لاستیکی استوانه دوم دریافت می‌کند. تعداد نفرات این شرکت در تاریخ ۱۳۶۸و ۱۳۶۹ به تعداد ۶۰ هزار نفر نیز میرسید.

تاریخچه افست

اگر برای نیوتن و قوانین سه گانه اش، همه چیز از یک سیب و زیر درخت شروع شد، برای چاپ افست نیمی از کار در امریکا و نیم مهم تر در کارگاه چاپی کوچک، واقع در المان رقم خورد. در سال 1904 فردی به نام روبل برای چاپ اسکناس به مشکل خورده بود و کیفیت نتیجه ی کار او را راضی نمی کرد در نتیجه به ندای درونی اش گوش سپرد.
او سیستم چاپ لیتوگرافی را دستخوش تغییر کرد و از این طریق چاپ غیر مستقیم یا افست را پدید آورد. هرچند کار او در آغاز ساده و ابتدایی بود و از طریق اغشته به مرکب کردن یک پلاستیک نرم و منقش کردن کاغذ با استفاده از آن پلاستیک صورت می گرفت اما همین تغییر روش کافی بود تا صنعت چاپ برای همیشه دگرگون شود.
چاپ افست

چاپ افست چیست؟

 

مانند بسیاری از روش های چاپ، افست هم ترکیب علم و هنر است. در این چاپ که پروسه ای خطی است نقش و رنگ در چهار مرحله با یک واسطه از سنگِ چاپ به کاغذ آن می رسد. اگر چه پروسه ی فوق خیلی روی ساختار نظام مند علمی و اصطلاحا تکنولوژیک بنا نهاده شده اما آماده سازی خطِ چاپ به معنی واقعی کلمه یک اپراتور هنرمند و کارکشته می طلبد.
جالب این که شاید شما با روند و ساز و کار اجرایی چاپ افست آشنا نباشید؛ اما معمولا آن چه در طول روز مشاهده می کنید همه نتایج چاپ افست هستند. کارت های ویزیت، بروشور، پوستر و مجله معمولا همه با استفاده از تکینک چاپ افست خلق می شوند.
می دانید علت این امر چیست؟ کیفیت بالا در ازای هزینه ی قابل قبول، منطقی و اقتصادی.

روند چاپ افست

اگر می خواهید  روند چاپ افست مناسبی داشته باشید باید طرحی منتاسب با روند افست آماده کرده باشید. اشتباهی که معمولا همه مرتکب می شوند عدم تبدیل RGB  به CMYK می باشد. شاید برای شما خیلی جدی به نظر نرسد؛ اما همین نکته ی کوچک در تبدیل سیستم ترکیب رنگ می تواند کیفیت چاپ شما را از عرش به فرش برساند؛ زیرا چیزی که در مانیتور دیده می شود آن نتیجه و حاصلی را در بر نخواهد داشت که روی چاپ نمایان خواهد شد. توصیه ی ما این است که قبل از ارائه ی سفارش برای چاپ حتما با یک متخصص چاپ افست مشورت کرده و طرح خود را ارزیابی کنید؛ آن گاه متوجه خواهید شد که چاپ مناسب افست آماده شده یا خیر.
چاپ افست
پس از این گام یعنی سپردن طرح به چاپخانه ی عملیات فنی کار آغاز می شود. در این قسمت اپراتور طرح شما را روی 4 سنگ می اندازد و خط تولیدِ چاپ کم کم آماده ی آغاز کار می شود:
چاپ افست
کمی فوت کوزه گری چاشنی کار می شود:
چاپ افست
چرخش غلتک ها و انتقال طرح و رنگ:
افست
و در نهایت چاپ آماده ی برش است:
چاپ افست
هر چند که مراحل چاپ را بسیار ساده کرده بودیم؛ اما کلیت انجام پروسه همین است. می دانید چرا از واژه ی خط تولید چاپ استفاده کرده بودیم؟ به این دلیل که یک بار آماده سازی دستگاه چاپ می تواند از 30 دقیقه الی 2 روز عملیات پرینت افست را محیا سازد.
افست
دست یابی به تکنولوژی افست در عالم چاپ، واقعه ای است همسنگ اختراع ماشین بخار در دنیای صنعت. به واقع همان طور که پس از ماشین بخار دیگر زندگی انسان شبیه گذشته نبود و در تمامی شئون پیشرفت های عظیمی پایه ریزی شد؛ وقتی برای اولین بار در مقیاسی صنعتی چاپ با تکنولوژیِ انقلابیِ افست صورت گرفت، کسی به پشت سر نگاه نکرد و همه چیز دگرگون شد.
در صورتی که علاقه دارید دفعه ی بعد که مسئول چاپ دو گزینه ی “دیجیتال” و “افست” را مقابل شما قرار می دهد دقیقا نسبت به شرایط اشراف داشته باشید؛ سطرهای پیش رو را مطالعه فرمایید.
اما اگر فرصت دقیق شدن روی نکات عملکردی و فنی را ندارید؛ به طور خلاصه و شماتیک تفاوت های کلی چاپ دیجیتال و افست را نمایش داده ایم:
چاپ افست

چاپ افست یا لیتوگرافی چیست؟

هیتلر را به جنگ جهانی دوم و ساز و برگ کشتار جمعی اش می شناسند، در دنیای چاپ چنین نامی تنها برازنده ی چاپ افست است. نوعی که از زمان ظهور بی رحمانه تمامی روش های دیگر را به کنار رانده و یکه تاز میدان است، کیفیت، توانایی ارائه ی تیراژ بالا و هزینه ی به صرفه و منطقی، همه و همه شرایطی به وجود آورده اند که نتوان به چاپی جز افست فکر کرد.
باری؛ تا به حال به این نکته فکر کرده اید که چرا فروشگاه های اینترنتی و چاپخانه ها تاکید دارند که روش اجرایی اشان افست است؟ اصلا ساز و کار این نوع چاپ چگونه است و از چه طریق پیش می رود؟
چرا نام این چاپ لیتوگرافی هم بیان می شود؟ اگر افست این قدر خوب است چرا چاپ دیجیتال اصلا وجود دارد؟ آیا افست محدودیت هم دارد؟
در سطرهای آینده چکیده وار نگاهی خواهیم داشت به چاپ افست، با مطالعه ی آن چه در ادامه می آید اگر چه تبدیل به یک متخصص چاپ نمی شوید اما با اطمینان می توان مدعی شد که نسبت به افست اشرافی قابل قبول دارید.

بیان ساده ی روند چاپ افست

چاپ افست

شخصا بارها از این تشبیه استفاده کرده ام که عملکرد چاپ افست چیزی شبیه حروف چینی به وسیله ی فلز یا سنگ، آغشته سازی به مرکب و قرار دادن روی کاغذ است. واقعا هم اصول ابتدایی کار به همین صورت بوده و در گذر زمان علوم مهندسی و پایه به کمک چاپ آمده اند و این هیولای شکست ناپذیر دنیای چاپ را به وجود آورده اند.
اگر از دنبال کنندگان چاپ ایران کهن باشید حتما تصویر بالا را قبلا دیده اید، این گرافیک شماتیکی است که ما برای شرح روند ساده سازی شده ی چاپ افست استفاده می کنیم. همان طور که مشاهده می کنید طراحی روی یک صفحه منقش می شود و پس از سرازیر شدن جوهر به آن در چهار طیف رنگ یک کپی روی غلتک ایجاد شده و سپس به سطح چاپ مورد نظر ما می رسد.
چرا اینقدر پیچیده؟
نگویید که برایتان سوال نیست که چرا نقش مستقیما روی کاغذ نمی افتد و از یک واسطه استفاده می شود و علاوه بر این چرا رنگ ها در چهار طیف تهیه می شوند. پاسخ ساده است، با این روش دستگاه چاپ تحت ساعت های طولانیِ چاپ سالم می ماند(صفحات فلزی اولیه تماس مستقیم با چاپ ندارند و سالم و سلامت می مانند) و از این گذشته با چاپ رنگ در چهار طیف کیفیت کار ارتقا می یابد. در واقع افست  نقاشی عظیم در زمانی کوتاه را مدیریت می کند.
محدودیت ها
گلِ بی عیب خداست. چاپ افست هم مشکلاتی دارد. محدودیت چاپ افست این است که نمی توان این چاپ را در مقیاسی کوچک به کار گرفت. زیرا صرف ندارد که نقش را روی صفحات انداخت و کل دستگاه را برای چند شماره ی محدود به کار انداخت است.
به غیر از این مورد با اطمینان می توان گفت که هیچ روشی برای چاپ(چاپ دیجیتال) در هیچ زمینه ای نمی تواند چاپ افست را شکست دهد. توجه داشته باشید در صورت استفاده از چاپ افست در مقیاس پایین بازهم کیفیت بالا را دریافت خواهید کرد اما دیگر صرفه ی اقتصادی از کفتان رفته و کار هزینه بر می شود.
مزیت های اصلی
حاشیه نمی رویم، کیفیت بالا(چاپ اول با آخرین نمونه کیفیت یکسان دارد و گرم شدن دستگاه کیفیت کار را پایین نمی آورد)؛ ترکیب رنگ عالی و هزینه ی به صرفه در چاپ های تعداد بالا مهم ترین فواید این چاپ هستند.
در صورتی که هنوز درباره ی چاپ افست سوالی دارید خوشحال می شویم با ما در ارتباط باشید.

روش جاری
عملکرد دستگاه های افست امروزی قدری پیچیده و علمی است که اگر بخواهیم تمامی آن را مو به مو بیان کنیم به چندین متخصص شیمی، مکانیک، ابزاردقیق و غیره احیتاج داریم.
اما متاسفانه نه ما چنین گروهی در اختیار داریم و نه شما وقت و علاقه ی مطالعه ی یک مقاله ی علمی را؛ در نتیجه به صورت خودمانی و اجمالی جادوی چاپ افست را از پیش چشمان شما خواهیم گذراند. در واقع در ادامه پروسه ی یک چاپ اصولی و دقیق با استفاد از تکنولوژی افست را بند بند مرور می کنیم
1.طراحی، در این قسمت بیش از آن که مقصود حرفه، تکنیک و خلاقیت یک طراح باشد، رنگ شناسی و آشنایی او با روند چاپ افست است که اهمیت دارد. در واقع او باید بداند استفاده از چه “طرح رنگی” نتیجه ی بهتری را به دست می دهد. در ادامه با روند کار بیش تر آشنا خواهید شد.
2-آماده کردن صفحه زینک، این همان جایی است که علم شیمی و خاصیت مواد برای اولین بار جادو می کند. در واقع طرحی از کار شما روی یک ورقه ی مخصوص نقش می بندد و در این ورقه مشخص می شود که کجا باید چه رنگ و طرحی بگیرد. به این دلیل که چاپ به صورت همزمان صورت نخواهد پذیرفت و در هر مرحله بخشی از کار انجام می شود.
3. حرکت کاغذ لای غلتک ها، اگر بخواهیم به ساده ترین حالت شرح دهیم کار چاپ افست در چهار محدوده رنگ صورت می گیرد. ساده اینکه اول قسمت های آبی، قرمز، زرد و بعد مشکی چاپ می شوند.
4.مراقبت بعد چاپ: برای نچسبیدن چاپ و همچنین مخافظت سطح از شرایط مخرب محیطی پودری روی کارها پاشیده می شود.
5.برش: چون چاپ در صفحات بزرگ صورت می گیرد، نیاز است که بسته به سلیقه و سفارش مشتری کار چاپ شده برش بخورد. کیفیت نهایی محصول مورد نظر هر چه که باشد(بروشور، کارت ویزیت، پوستر و غیره) در گرو توالی صحیح مراحل 5 گانه ی فوق است.

چاپ افست
همین طور که مشاهده می کنید روند گام به گام چاپ با تمامی ظرافت هایی که دارد در کل ایده ای قدیمی را دنبال می کند. تا به حال به ساز و کار مهر و موم های باستانی فکر کرده اید؟ زدن مهر در جوهر و سپس چسباندن آن به کاغذ و منقش شدن کاغذ به طرح مهر. کار افست رونوشتی هنرمندانه از همان ساز و کار قدیمی است. با این تفاوت که این بار چهار مهر مختلف هر کدام بخشی از طراحی و گستره ی رنگ را اجرا می کنند و در نهایت چاپ را تحویل می دهند.
مجموعه ی ایران کهن با در اختیار داشتن به روز ترین تجهیزات افست و صد البته نیروهای متخصص و آموزش دیده این افتخار را دارد که اعلام کند بزرگ ترین و مجهزترین چاپخانه ی اینترنتی ایران است. در صورتی که قصد استفاده از چاپ افست دارید و نیاز به مشاوره احساس می کنید آماده ایم تا با شما همکاری داشته باشیم.
آنچه كه امروزه بيشتر با آن سرو كار داريم چاپ افست و چاپ دیجیتال است.مجتمع چاپ ایران کهن  یکی از توانمندترین چاپخانه های ارائه دهنده خدمات چاپ دیجیتال و افست به صورت آنلاین و حضوری در کشور میباشد.
همچنین چاپ افست از لحاظ کیفیتی در رده با کیفیت ترین و مقرون به صرفه ترین روش های چاپی قرار می گیرد.مرسوم ترین و کاربردی ترین شیوه چاپ در تیراژ بالا برای محصولاتی مانند کتاب، مجله، کاتالوگ، بروشورو … چاپ افست است .دستگاه های چاپ افست در ایران قادر اند روی انواع کاغذ تا ابعاد 70*100 چاپ کنند .چاپ افست رابه دليل عدم برجستگي يا فرورفتگي در زینک یا پلیت ، چاپ مسطح نيز مي نامند.
ماشينهاي چاپ افست يا تك رنگ هستند يا دو رنگ و يا چهار رنگ و البته دستگاههايي وجوددارند كه چاپ بيشتر از چهاررنگ را انجام ميدهندمعمولا چاپ با دستگاههاي چهار رنگ كيفيت بهتري دارند و رنگها بسيار نزديك به رنگهاي مد نظر ما در مي آيند و اكثر طراحان علاقه به چاپ با ماشين چهاررنگ دارند .فایل چاپی ابتدا به چهار رنگ  فیروزه ای یا سایان (Cyan) ارغوانی یا مجنتا (Magenta) رنگ زرد یا یلو (Yellow) و رنگ سیاه یا کلید (Black Or Key) که به اختصار به آنها CMYK  گفته می شود تقسیم و هر رنگ روی ورق های آلومینیوم آغشته به مواد پلیمری تشکیل می شود و پس از بسته شدن این ورق ها روی دستگاه افست که اصلاحا زینک یا (پلیت) نامیده می شوند به چاپ می رسند. هر رنگ توسط یک غلطک روی کاغذ چاپ شده و اساسا ترکیب رنگ و تشکیل تصویر نهایی روی کاغذ صورت می گیرد .  در کل دستگاه های چاپ افست بنا بر مدل ، سال تولید و قیمتشان توانایی چاپ صورت تک رنگ تا 8رنگ بصورت همزمان را دارند .

 
 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *