بک لایت چیست، علت خرابی و تشخیص آن به چه صورت است؟

در LCDها و LEDها برای ارتقاء کیفیت تصویر از یک نور پس‌زمینه که بک‌لایت نام دارد، استفاده می‌شود. در LCDها یک لامپ فلوئورسنت تامین‌کننده‌ی این نور بود که در LEDها با پیشرفت تکنولوژی لامپ‌های LED جایگزین لامپ فلورسنت شدند.

یکی از علل خرابی صفحه نمایش‌ها خرابی بک‌لایت آنهاست. در واقع تصویر وجود دارد اما چون بک‌لایت دچار مشکل شده یک تصویر سیاه و بدون وضوح از مانیتور دریافت می‌کنید. برای اطمینان از خرابی بک لایت صفحه‌نمایش را روشن کنید و نور مستقیم چراغ قوه در آن بتابانید. در صورت مشاهده‌ی تصویر، بک‌لایت مانیتور ایراد دارد و در غیر اینصورت موارد دیگر صفحه نمایش باید بررسی شود.

بک لایت صفحه‌نمایش در برابر رطوبت و ضربه بسیار حساس است و بیشترین علت خرابی آنها نیز رطوبت و ضربه می‌باشد.

[irp posts=”8416″ name=”عدم وجود تصویر در مانیتور”]

لامپهای استفاده شده در بک لایتها در گذشته معمولا فلورسنت بوده این لامپها برای روشن شدن به یک برد درایور یا برد اینورتر نیاز دارند تا ولتاژی در حدود ۶۰۰ الی ۱۰۰۰ ولت AC را برای آنها تامین کند.

اما امروزه به دلیل مصرف انرژی بسیار کمتر  LED‌ها و همچنین طول عمر بیشتر و کاهش چشمگیر قیمت LED، به منظور بک لایت (Backlighting) از دیودهای نور دهنده یا همان LED استفاده می‌شود. حتما تا حالا متوجه شده اید که علت نام‌گذاری تلویزیون های LED چیست. ساختار تلویزیون LED همان LCD است با این تفاوت که در بک لایت از LED استفاده شده و این باعث کاهش چشمگیر توان مصرفی، ضخامت تلویزیون و افزایش کیفیت تصویر و درخشندگی آنها شده است.

تفاوت بک لایت تلویزیون‌های ال ای دی در دو بخش نوع و جنس ساختاری لامپها و همچنین نحوه چینش و قرارگیری آنها بررسی می‌شود.

انواع مختلف بک لایت در تلویزیون‌های ال‌ای‌دی عبارتست از :

Direct LED

Full array

Edge LED (UP and DOWN)

Edge lit

به طور کلی اگر بک لایت مانتیورها دچار مشکل شوند، در اکثر موارد باید بک لایت تعویض شود که هزینه‌ی زیادی در بر خواهد داشت . برای این کار باید مانیتور را به یک متخصص نشان دهید تا تشخیص دهد مشکل از چه قسمتی است ، قابل تعمیر هست یا خیر.

موارد زیر نیز می‌توانند نشانه خراب شدن بک لایت تلویزیون باشند:

  • قطع و وصل شدن تصویر (چشمک زدن)
  • ظاهر شدن لکه های سیاه
  • ظاهر شدن نقطه های روشن
  • خاموش شدن تلویزیون پس از چند دقیقه کار کردن
  • یکسان نبودن میزان روشنایی در سراسر صفحه نمایش
  • ظاهر شدن لوگوی برند دستگاه پس از روشن کردن و سپس خاموش شدن تلویزیون

نکته

پس از اینکه متوجه استهلاک بک لایت تلویزیون شدید، دستگاه را خاموش کنید و از برق بکشید. اگر در این حالت از تلویزیون استفاده شود احتمال دارد که بک لایت اتصال کوتاه کند و باعث سوختن برد پاور شود.

در واقع سه نوع بک لایت برای تلویزیون وجود دارد که در ادامۀ مطلب می‌خوانید.

 

  • بک لایت مستقیم

به بلک لایت مستقیم (Direct back light)، Full-array نیز می‌گویند.

  •  بک لایت اج

در بک لایت اج (Edge Back light) نور پس‌زمینه در چپ و راست یا بالا و پایین تصویر قرار دارد. در واقع در این مدل لامپ‌های LED در لبه‌های تلویزیون قرار گرفته‌اند و به‌همین دلیل ضخامت تلویزیون خیلی کمتر از دیگر مدل‌هاست.

  • بک لایت LCD

بک لایت LCD (LCD back light) نیز در تلویزیون‌های قدیمی LCD استفاده می‌شده است.

اجزای تشکیل دهنده بک لایت ها

  •  بدنه : بدنه بک لایت ها از جنس آلومینیوم یا پلاستیک مقاوم به حرارت ساخته میشود .
  • دیفیوزر ( پخش کننده نور ) : روی سطح بک لایت قرار میگیرد و نور ال ای دی های داخل آن را به صورت یکنواخت به محیط توزیع می کند.
  • برد الکترونیکی : که بر روی آن  چیپ ال ای دی هاییLED CHIP) ( که تولید کننده نور هستند و برق را به نور تبدیل میکنند قرار میگیرد. با توجه به اینکه چیپ ال ای دی ها را نمی توان مستقیما به برق شهر متصل کرد، به یک برد یا مدار واسط نیاز دارند که برق شهر را به برق مناسب ال ای دی ها تبدیل کند به این مدار درایور می گویند. بر اساس اینکه قطعات درایور روی بردی که چیپ ال ای دی ها روی آن قرار دارد، قرار گرفته باشد یا در یک برد جداگانه قرار گرفته باشد، به آن ها DOB  درایور روی برد (DRIVER ON BOARD)، یا درایور جدا می گویند.

در حالت درایور جدا، درایور خارج از بدنه، در کنار آن قرار دارد که این قطعه الکترونیکی به واسطه سیم به بک لایت وصل می شود و از طرف دیگر به برق شهر متصل میگردد .

معمولا شما دو فنر در کناره های بک لایت مشاهده می کنید، که این فنرها جهت نگهداری بک لایت در حفره های موجود در سقف برای جایگذاری­شان می باشد .

چراغ های بک لایت با پرتاب نور بهتر:

توجه داشته باشید این نوع محصولات به دلیل انتشار نور مستقیم در یک جهت، پرتاب نور بهتری نسبت به پنل های سقفی معمولی دارند و از آن میتوانید در سقفهایی تا ارتفاع 3.5 متر به راحتی  استفاده کنید . و پرتاب نور آن به گونه ای است که با افزایش تعداد روشنایی میتوانید نور سطح زمین را به حد مطلوب برسانید . کسانی که در این امر تجربه دارند میدانند که با پنل های سقفی معمولی این کار عملا امکان پذیر نیست زیرا پنل های سقفی معمولی پرتاب نور خوبی ندارند و بازتاب نوری آنها در این ارتفاع به سطح زمین بسیار ضعیف خواهد رسید. و از آنها در سقف هایی نهایتا تا ارتفاع 3 متر استفاده میگردد. با همین تکنولوژی انواع روشنایی های بک لایت در سایز ها و وات های متفاوت ، توکار و روکار تولید و به بازار عرضه میگردد.

زمانی که پنل های سقفی معمولی به بازار ارائه شد، انقلاب گسترده ای در صنعت روشنایی ایجاد گردید و طرز فکرما را نسبت به انتخاب روشنایی تغییر داد . مشتریان دیگر سمت سینی های سقفی و روشنایی های اف پی ال ، هالوژن ها  و … نرفتند و سعی کردند از همین محصول جدید بخاطر مصرف پایین ، سادگی و زیبایی آن استفاده کنند .هر چند طراحی ویژه و خاصی نداشتند اما نسبت به محصولات با کاربری مشابه بسیار بهتر بودند . و با وارد شده بک لایت ها به بازار ، به دلیل زیاد بودن نور آنها ، پخش نور خوب ، پرتاب نور خوب، به سرعت جای پنل های سقفی معمولی راگرفت و این موضوع روز به روز فراگیر تر میگردد.

از چراغ های بک لایت میتوانید در نورپردازی آشپزخانه و نورپردازی سالن و … استفاده کنید. چراغ های بک لایت در سایز های متنوع تولید میگردد و به بازار لامپ و روشنایی روانه میشود. نور زلال و جذاب آنها برای فضاهای تجاری نیز مناسب است. بهتر است برای فضاهای تجاری چراغ های بک لایت را با چراغ های سی او بی ترکیب نمود. البته چنانچه ارتفاع سقف تجاری شما بیش از 3.5 متر باشد ، بهترین پیشنهاد چراغ های سی او بی هستند و چراغ های بک لایت در این ارتفاع راندمان نوری کمتری دارند .

اخیرا این چراغ ها در سایز های کوچک و به صورت توکار بسیار تولید میگردند. زیرا جایگزین بسیار مناسبی برای هالوژن های توکار هستند و قیمت تمام شده ی آنها مناسب تر است. خیرگی و تیزی نور چراغ های بک لایت مانند هالوژن ها میباشد. چراغ های خطی توکار، روکار و آویز از دسته پنل های بک لایت محسوب میگردد که با ظاهری متفاوت تولید و عرضه شده اند. بنظر میرسد هر چه پیش میرویم ، تمام سیستم های روشنایی بر پایه ی بک لایت ها تولید میگردند. که پر مصرف ترین آنها ، پنل های بک لایت توکار و روکار معمولی هستند

.خرید پنل بک لایت

اخیرا بیشتر از هر نوع محصولات ال ای دی افزایش چشمگیری داشته است

طرحی نو از پنل های بک لایت به نام فرم لس 

طراحان سیستم های روشنایی، به طراحی نوعی پنل بک لایت به نام فرم لس، تغییرات عمده ای در نورپردازی داخلی ایجاد کرده اند . طبق تجارب گذشته ، همیشه پنل های بک لایت توکار دارای یک فرم در قاب بیرونی محصول بوده است که در نمای پنل دیده میشود . به عبارتی نمای بیرونی پنل متشکل از حجم میانی پوشیده شده با دیفیوزر که محل ساطع شدن نور میباشد و یک قاب دور که لبه ی پنل جهت نصب میباشد و این لبه در نمای چراغ حدلق یک سانتی متر میباشد . اما در طراحی جدید با نام فرم لس، نمای پنل بک لایت دارای حجم، و  کمی برجسته است و هیچ لبه ای در دور محصول دیده نمیشود .

digitamir

karabama

luxelight.market

shecharisma

repairagent

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *