جوهرهای چاپ
مخلوطهای حاوی رنگ هستند که با کمک فرم چاپ بر روی کاغذ و یا هر بستر دیگری منتقل می شوند. جوهرهای چاپ باید در لایه های نازک ,(لایه های جوهر چاپ خشک در چاپ افست و چاپ فلکسوگرافی دارای1-3 میکرومتر ، در چاپ سیلک تا 15 میکرومتر ضخامت) یک فیلم به شدت رنگی تشکیل دهند. برای این منظور آنها حاوی مواد رنگی ، معمولاً رنگدانه های غیر آلی و آلی ، دی اکسید تیتانیوم یا کربن سیاه و همچنین حلال یا ماده حامل دیگری هستن.
جوهرها باید روی لایه ها در یک بستر دائمی و مکانیکی مقاوم قرار گیرند. بسیاری از جوهرهای چاپ, حاوی چسب هایی هستند که رنگدانه ها را می پوشانند .
در طی فرآیند چاپ ، تبدیل از حالت مایع ، که در آن می توان جوهر چاپ را روی دستگاه چاپ و فرم چاپ توزیع و انتقال داد ، به حالت جامد و خشک روی بستر چاپ ضروری است. برای این منظور جوهرهای چاپ حاوی اجزای مایع هستند که تبدیل8 از مایع به جامد را از طریق تبخیر ، جذب (نفوذ) به بستر یا از طریق واکنش شیمیایی امکان پذیر می کنند.
انواع جوهر چاپ
قبل از اینکه بخواهید با دستگاه های چاپ فرمت بزرگ کار کنید، باید به دقت در نظر بگیرید که چه کاری می خواهید انجام دهید و کدام نوع جوهر به شما کمک می کند تا به هدف خود برسید. قبل از اینکه به چاپ با فرمت عریض بپردازید، کیفیت هر نوع جوهر و کاربردهایی که معمولاً برای آنها استفاده می شود را در نظر بگیرید. هزینه جوهر چاپ یکی از عوامل مورد توجه در انتخاب است، اما ملاحظات دیگری مانند دوام، چسبندگی، روشنایی رنگ و پوشش نیز وجود دارد.
انواع مختلف جوهرها در عرصه چاپ عبارتند از جوهر سالونت solvent، جوهر اکو سالونت eco-solvent، جوهر لاتکس Latex، جوهر UV، جوهر سابلیمیشن dye sublimation و جوهر آبی Aqueous (هم رنگ و هم رنگدانه). همه این انواع جوهرهای چاپ چند جزء اصلی مشترک دارند: یک رنگ colorant (رنگ dye یا رنگدانه pigment) و یک مایع حامل. یکی از ویژگی های تعیین کننده کیفیت چاپ، فرآیند چسباندن رنگ به ماده یا بستر است.
جوهر سالونت
جوهر سالونت به محلول مبتنی بر روغن اطلاق می شود که رنگدانه و رزین را نگه می دارد و این مزیت را دارد که در برابر محو شدن و سایش مقاوم و ضد آب است. جوهر چاپ سالونت می تواند بر روی بنرها و وینیل های مختلف بدون پوشش چاپ شود و به رنگدانه اجازه می دهد بهتر به هم بچسبد؛ سپس حلال تبخیر شده یا با گرمکن های روی دستگاه چاپ از بین می رود و رنگدانه را باقی می گذارد.
این جوهر چاپ معمولاً به مدت پنج تا هفت سال در برابر محو شدن مقاومت می کند و برای استفاده در بنرها با ماندگاری طولانی مدت در فضای باز بسیار عالی است.برای تبخیر حامل حرارت زیادی لازم نیست و از آنجایی که محلول مبتنی بر روغن بسیار خورنده است،
هد چاپ با جوهر سالونت به راحتی مسدود می شود. برای اینکه این نوع دستگاه چاپ به خوبی کار کند، تمیز کردن منظم اجباری است؛اینکه اجازه دهید دستگاه چاپ بنر برای چند روز بدون نظافت باقی بماند، به احتمال زیاد منجر به نیاز به یک هد چاپ جدید می شود.
جوهر اکوسالونت
محلول مایع موجود در جوهر اکو سالونت از عصاره های اتر گرفته شده از روغن معدنی تصفیه شده به دست می آید؛ البته نام آن نباید باعث شود اینطور فکر کنید که این جوهر چاپ از نظر زیست محیطی نیز مناسب است.
جوهر Eco-solvent می تواند روی بسیاری از مدیاهای بدون پوشش چاپ شود و خشک شدن آن نسبت به جوهر سالونت زمان بیشتری نیاز دارد که باعث می شود تعمیر و نگهداری دستگاه چاپ اکو سالونت نسبت به دستگاه چاپ سالونت زمان کمتری را صرف کند. تمیزی و نگهداری دستگاه چاپی که از جوهر اکوسالونت استفاده می کند یک بار در هفته کافی است.
مانند دستگاه های چاپ سالونت، دستگاه هایی که از جوهرهای اکوسالونت استفاده می کنند از گرما برای تبخیر محلول استفاده می کنند. معمولاً دو تا سه سال طول می کشد تا جوهر چاپ اکوسالونت شروع به محو شدن کند و ضد آب و مقاوم در برابر سایش است؛ الکل و پاک کننده شیشه می توانند این جوهر را پاک کنند، بنابراین دوام آن به خوبی جوهر سالونت نیست.
جوهرهای سالونت و اکو سالونت می توانند بر یکپارچگی وینیل تأثیر بگذارند و بسته به پوشش جوهر چاپ، می توانند باعث نازک شدن وینیل و انقباض آن از لایه رهاسازی چسب شوند.
به همین دلیل، بسیاری از زیرلایه های گرافیکی دیوار را می بینید که به مواد مبتنی بر پلی استر روی می آورند تا از جدا شدن زودهنگام گرافیک از سطح دیوار جلوگیری کنند.همیشه بهترین کار این است که مواد جدید را آزمایش کنید تا ببینید جوهرهای چاپ چگونه روی مواد یا چسبندگی آن تأثیر می گذارند.
جوهر سابلیمیشن
هنگام استفاده از جوهر سابلیمیشن برای چاپ روی پارچه، مهم است که ترکیب شیمیایی جوهر مناسب با نوع پارچه مربوطه مطابقت داشته باشد. نوع اول رنگهای اسیدی Acid است که برای ابریشم، نایلون و پشم استفاده می شود؛ رنگ های واکنشی Reactive برای پنبه، ابریشم مصنوعی، کتان و ابریشم استفاده می شود (پارچه باید قبل از چاپ آماده شود).
در چاپ سابلیمیشن رنگهای اسیدی و واکنشی برای تثبیت رنگها به پارچه بخار می شوند؛ در هر دو مورد، پارچه باید پس از بخار شسته شود تا جوهر اضافی یا ثابت نشده از بین برود.
جوهر سابلیمیشن دارای کیفیت های بسیار متفاوتی با جوهرهای سنتی است. جابجایی از یک مجموعه یا رنگ به دیگری به آسانی تخلیه خطوط، اجرای مقداری پاک کننده و سپس پر کردن مجدد با مجموعه جوهر سابلیمیشن جدید است. تولید کنندگان مختلف بارهای رنگدانه متفاوتی در مقابل محلول (آب) دارند که می تواند تفاوت های زیادی در طیف رنگ های موجود و همچنین هزینه چاپ ایجاد کند.
یکی دیگر از گزینه های جوهر سابلیمیشن ، داشتن انواع رنگ های فلورسنت نقطه ای برای کمک به تطبیق با رنگ برند خاص است. این نوع جوهرهای چاپ را می توان بر روی هزاران نوع پارچه چاپ کرد و برخی را می توان از کاغذ به سطوح سفت مانند لیوان، درپوش و غیره منتقل کرد.
جوهر UV
رایج ترین نوع جوهر یووی مورد استفاده در چاپ دیجیتال عمدتاً از رزین های پلیمری الیگومر oligomer و مونومر آکریلات monomer acrylate به همراه آغازگرهای عکس تشکیل شده است. هنگامی که این ترکیب در معرض اشعه ماوراء بنفش قرار می گیرد، باعث آزاد شدن رادیکال های آزاد شده که باعث می شود پلیمریزاسیون ترکیب به یک لایه جوهر خشک تبدیل شود؛ سپس رنگدانه در داخل این فیلم محصور می شود.
جوهرهای UV مانند جوهرهای سالونت تبخیر نمی شوند و در عوض زمانی که سیستم نور فرابنفش دستگاه چاپ از بالای آن عبور می کند خاموش می شوند. به دلیل ویسکوزیته کم جوهرهای دارای اشعه ماوراء بنفش و به دلیل عدم نفوذ آنها در محیط، حجم کمتری نسبت به جوهای سالونت، اکو سالونت یا لاتکس مصرف می کنند.
اگرچه این نوع جوهر چاپ می تواند به همان اندازه گران باشد، اما مقدار استفاده شده از آن توسط دستگاه چاپ یووی کمتر است که آن را به یک انتخاب اقتصادی تبدیل می کند.
جوهرهای یووی به خوبی به اکثر سطوح (به ویژه وینیل) می چسبند، اما استفاده از آن ها با موادی که ارتجاعی هستند مانند پوشش های خودرو توصیه نمی شود. جوهرهای UV تقریباً بلافاصله بعد از چاپ خشک می شوند؛
نگهداری هد چاپ مشابه جوهرهای اکوسالونت است، بنابراین این سیستم های چاپ نیازی به تهویه ندارند. جوهرهای یووی مانند سایر جوهرهای چاپ ماندگاری طولانی ندارند و باید در اتاقی با تغییرات دمایی کمی نگهداری شوند.
چاپ مستقیم بر روی بسترهای سفت و سخت، مزیت بزرگ جوهر یووی است. جوهرهای UV برای چاپ بر روی تخته های سفت، شیشه، چوب، فلز، POS/POP و برای مواد رول مانند بنرها، وینیل ها و بسیاری از پارچه ها عالی هستند.
جوهر های مبتنی بر آب
در جوهرهای پایه آب، مایع حامل آب است. از این جوهرها در چاپ روی لایه های روکش دار استفاده می شود که در آن آب به سرعت به درون لایه جذب می شود و رنگ یا رنگدانه به سطح پوشش ثابت می شود تا تصویری واضح و مشخص ارائه دهد. جوهرهای مبتنی بر آب عمدتا در کارهای گرافیکی و پارچه ای استفاده می شوند. از جوهرهای مبتنی بر آب می توان در چاپگرهای HP ، Roland ، Epson و Mutoh استفاده کرد.
این جوهرها میزان آلودگی کمی دارند و به محیط زیست آسیب زیادی وارد نمی کند. در نتیجه استفاده از جوهرهای مبتنی بر آب را می توان به عنوان راه حلی برای حفظ محیط زیست به کار گرفت. از طرف دیگر این جوهرها کمترین میزان خطر را برای افراد دارند. علاوه بر این موارد مرکب های آبی ارزان هستند و می توانند هزینه های چاپ را به طور قابل توجهی کاهش بدهند.
جوهرهای مبتنی بر حلال
در بررسی انواع جوهر چاپ می رسیم به جوهرهای مبتنی بر حلال که از یک حلال به عنوان مایع حامل استفاده می کنند. به طور کلی، حلال نوعی ترکیب آلی فرار است. به این معنی که این مواد از طریق تبخیر خیلی سریع خشک می شوند.
جوهرهای حلال ارزان و با دوام هستند و پوشش خوبی روی وینیل غیر متخلخل و سایر لایه های هنر گرافیک می دهند. با این حال جوهرهای مبتنی بر حلال خیلی با محیط زیست سازگاری ندارند.
این جوهرها با خشک شدن گازهایی با بویی شدید و اغلب سمی تولید می کنند. برای رفع این بوها نیاز است که از سیستم های تهویه ویژه استفاده شود. اما ماندگاری جوهرهای مبتنی بر حلال بسیار بالا است که باعث می شود این محصول برای چاپ پوستر و تابلوهای فضای باز بسیار مناسب باشد.
مرکب مبتنی بر حلال یکی از مهم ترین جوهرهای چاپی است که قدرت خورندگی زیادی دارد. بنابراین به هد چاپ مخصوص حلال و دستگاه های وابسته نیاز دارد. جوهر حلال برای هد چاپی اپسون مناسب نیست. سر چاپ مانند Xaar ، Spectra Polaris و Konica Minolta با جوهرهای پایه Solvent استفاده می شود.
آشنایی با جوهر چاپ بنر و فلکسی و Fixink
دستگاه های چاپ بنر و فلکسی جهت چاپ اشکال و محتوای دلخواه ما بر روی بنر ها لزوما باید از جوهر چاپ بنر فلکسی مخصوصی استفاده کنند.
خرید جوهر دستگاه چاپ بنر و فلکسی یا فیکس اینک (fixink) و انتخاب این جوهر چاپ بنر بخش مهمی از نگهداری دستگاه های چاپ بنر به شمار می رود.
انواع جوهر دستگاه چاپ بنر فلکسی و fixink
- جوهر هد کونیکا مینولتا
- سیکو ژاپن
- ریکوه ژاپن
- جوهر اکو سالونت Epson
- ریکو ژاپن
- و…
نکات مهم درمورد جوهر چاپ
برای اینکه یک چاپ عالی و بدون نقص داشته باشیم و همچنین اگر به سلامت هد دستگاه چاپ بنر یا فلکسی اهمیت می دهیم، باید از موادی مرغوب و با کیفیت استفاده کنیم.
هد دستگاه چاپ به عنوان بخش حیاتی دستگاه شناخته می شود پس بنابراین همواره در راستای حفظ سلامتی و کارکرد درست آن باید حساسیت بیشتری به خرج دهیم.
انتخاب شرکتی که در زمینه فروش جوهر دستگاه چاپ بنر فلکسی فیکس اینک فعالیت می کند مهم است.
گارانتی محصولات، خدمات پس از فروش و ارائه کالای با کیفیت نقشی کلیدی در انتخاب یک شرکت فروشنده قطعات دستگاه چاپ بنر و ملزومات آن دارد.
اساساً چه تعداد جوهر چاپ وجود دارد؟
اساساً سه نوع جوهر وجود دارد جوهر پیگمنت، جوهر مبتنی بر رنگ و جوهر سابلیمیشن.
جوهرهای مبتنی بر رنگ نوعی جوهر هستند که ما در فرآیند چاپ روزانه خود استفاده می کنیم.
جوهرهای پیگمنت از ذرات رنگی ریز استفاده می کنند که رنگ را به جوهر می دهند. این نوع جوهر در بیشتر چاپگرهای جوهرافشان مدرن استفاده می شود. جوهرهای پیگمنت سایه های مختلفی از رنگ را ارائه می دهند و می توانند بیشتر از جوهرهای مبتنی بر رنگ دوام بیاورند.
جوهرهای سابلیمیشن توسط دستگاه های پرس حرارتی استاندارد تهیه می شوند. این جوهر با شروع گرما تهیه می شود و با زمان و فشار کنترل می شود. از این نوع جوهرها برای چاپ بر روی سطوح مختلف استفاده می شود
زیرا این جوهر از روی سطح محو یا کنده نمی شود.برای انتخاب جوهر مخصوص چاپ سابلیمیشن به چه مواردی را لحاظ بدانیم و برای انتخاب و خریدیک جوهر مرغوب وباکیفیت چه نکاتی را رعایت کنیم.
شرایط انتخاب جوهر چاپ سابلیمیشن که حتما باید آن را بدانیم
(۱) سرعت انتقال جوهر چاپ کاغذ سابلیمیشن در فرآیند تصعید رنگ.
(۲) اندازه ذرات جوهر سابلیمیشن با ذرات بزرگ می تواند منجر به مسدود شدن هد دستگاه شود. در عین حال، تصاویر روی محصولات به اندازه کافی خوب نیستند، حتی می توانید ذرات را به راحتی با ذره بین ببینید.
(۳) خلوص رنگ جوهر سابلیمیشن این رایج ترین مشکل برای افراد است که رنگ جوهر بی کیفیت اصلاً خالص نیست.
(۴) قیمت جوهر سابلیمیشن که بر مبنای تقاضای ما از میزان کیفیت خروجی قابل تصمیم گیری است.
چگونه تشخیص بدهیم که جوهر باکیفت خریداری کرده ایم؟
۱) سرعت خشک شدن سریع جوهر
۲) ترنسفربالا روی سطوع مختلف
۳) داشتن بالاترین پوش بر روی کاغذ
۴) پوشش بالا که باعث مصرف شدن کم جوهر مشود وهزینه چاپ را کاهش میدهد.
۵) قدرت بالا برروی رنگهای روشن
۶) نداشتن گرفتگی باهد های دستگاهای مختلف
مرکب (PIGMENT) چیست؟
بیشتر یک محلول با پایه آب است که دارای ذرات رنگدانه ای نامحلول است و از آنجا که یک رنگدانه به خودی خود قابلیت اتصال ندارد، برای اینکه رنگ ها وارد بافت منسوجات شود به یک ماده چسبنده نیاز است. برای این کار دو روش اصلی وجود دارد که عبارتند از:
– قرار دادن یک چسب بر روی منسوجات قبل یا بعد از چاپ
– یا قرار دادن یک چسب در مواد شیمیایی جوهر
همچنین ترکیبی از هر دو روش به عنوان تلاشی بهینه برای داشتن تثبیت بالاتر بر روی پارچه بهترین گزینه است.
اگرچه اخیرا بسیاری از تأمین کنندگان ادعا کرده اند که در فرمولاسیون مرکب چاپ رنگدانه ای برای چاپ دیجیتال راه حلی دارند اما هیچ یک از این تلاش ها به نتیجه قابل قبول نرسیده است زیرا کیفیت مورد نیاز، به ویژه در طیف رنگی و خاصیت راحت به دست نمی آید.
بعلاوه، ذرات رنگدانه با سایز بزرگ تمایل به گرفتگی در هد ها و نازل ها دارند. سنگ زنی رنگدانه ها به ذرات کوچکتر باعث کاهش قدرت رنگ می شود و در نتیجه، به حجم جوهر بیشتری نیاز دارد که به نوبه خود منجر به کاهش سرعت و قیمت های بالاتر در هر متر مربع می شود.
پاشش مستقیم مرکب چاپ
در چاپ سنتی (پلی استر) معمولا از جوهرهایی که مستقیم بر روی سطح پاشیده می شوند (disperse direct ink) استفاده می شود. در چاپ دیجیتال، جوهر چاپ با پاشش مستقیم کمتر رایج است و بیشتر برای مصارف بیرونی outdoor استفاده می شود.
تثبیت رنگ ها از طریق گرمای خشک انجام می شود، اما این کار با بخار دادن بیش از حد نیز امکان پذیر است. اگرچه استفاده از اشعه ماورا بنفش نیز کار ساز است و بزرگترین مزیت آن پایداری بیش از حد آن است اما تثبیت باید کاملا در دمای مناسب انجام شود.
علاوه بر این نوع جوهر های چاپ مستعد پخش شدگی هستند. با اجرای عملیات چرخه شستشو پس از چاپ و تثبیت رنگ می توان از این امر جلوگیری کرد. اگرچه افرادی که چاپ پارچه را به روش سنتی انجام می دهند با این مسئله تا حد زیادی کنار آمده اند اما افرادی که با چاپ دیجیتال کار می کنند به شدت در این مورد سختگیرانه عمل می کنند و معتقد هستند این کار دست و پا گیر است.
علاوه بر این، مشکلات اندازه ذرات در مرکب چاپ مستقیم در هنگام مواجهه با هد های دستگاه چاپگر نیز مشکل ساز است. زیرا جوهر هایی با دانه های درشت در نازل های هد های چاپی گیر کرده و باعث خرابی محصول نهایی می شوند.
تصعید (Sublimation) مرکب چاپ
تصعید رنگ بیشتر در فرآیند انتقال حرارت استفاده می شود، جایی که ابتدا طرح ها روی کاغذ چاپ می شوند و سپس در دمای بالا تحت فشار روی سطح پارچه قرار می گیرند. برخلاف جوهر ها با پاشش مستقیم، این نوع جوهر کمتر در معرض مسائل پخش شدگی است و بنابراین به عنوان یک فرآیند در به عمل آوردن محصول از محبوبیت بیشتری برخوردار است،
زیرا به کمک آن می توان چرخه شستشو را حذف کرد و در وقت و انرژی صرفه جویی کرد. همچنین برخلاف جوهر های پاشش مستقیم، ویژگی های مقاومت در برابر نور بسیار پایین تر است. این بدان معنی است که رنگ های چاپ شده تحت تأثیر نور ماورا بنفش بسیار سریعتر محو می شوند.
منابع
tek-electronics
pomna
بدون دیدگاه