تعریف سیستم پردازش تراکنش TPS

این اصطلاح تخصصی مربوط به رشته مهندسی صنايع است.

اصطلاحات انگلیسی مشابه با واژه تخصصی transaction processing system (tps) و معنی فارسی آنها در لیست زیر ارائه شده اند.

سیستم پردازش تراکنشی (TPS) سومین لایه از مدل عمومی سیستم اطلاعات مدیریت MIS به شمار می‌آید که عهده دار پردازش‌های روتین سازمان است و بر داده‌های مربوط به امور سازمان تأکید می‌نماید. این سیستم‌ها از طریق فراهم سازی داده‌های خام، MIS را حمایت می‌کنند. به عبارت دیگر، TPS بخش اصلی کار MIS را تشکیل می‌دهد. TPS، داده‌های موراد نیاز سیستم اطلاعاتی را ثبت، ذخیره و همچنین اکثر گزارشات و اسناد مورد نیاز کاربران عملیاتی را تولید می‌کند. یکی از جنبه‌های TPS که سیستم را از سایر سیستم‌ها متمایز می‌نماید، جنبه عمومی آن است. بدین معنی که این سیستم معمولاً در تمام سازمان‌ها و مؤسسات قابل اجرا بوده و به کار گرفته می‌شود.

سیستمی که ساختار منابع موجود و توانمندی‌های آتی را پی‌گیری می‌نماید، به TPS اشاره دارد.

سیستمی که انجام پردازش‌های اولیه و روزمره داده‌ها به عهده آن است و براساس داده‌های پردازش شده، انواع محصولات اطلاعاتی مانند: فرم ها، لیست‌های در گردش داخلی سیستم، گزارش‌ها و لیست‌های چاپی و تصویری را تهیه می‌کند و به عنوان مبنایی برای تهیه گزارش‌های بعدی برای مدیریت سازمان مورد استفاده قرار می‌گیرد، به TPS اشاره دارد.

در عین درست بودن تعاریف فوق می‌توان تعریف زیر را مطرح نمود.

سیستمی است که جمع آوری و پردازش تعاملات و وقایعی که در اثر انجام عملیات و فعالیت‌های یک سازمان رخ می‌دهند را برعهده دارد.

مخفف TPS

سیستم پردازش تراکنش، سیستمی کامپیوتری است، که عملیات مهم روزانه یک سازمان را اجرا و ثبت می‌کند. این سیستم‌های پایه‌ای، سطح عملیاتی سازمان‌ها را پشتیبانی می‌کنند.

در دانش رایانه پردازش تراکنش نوعی از پردازش اطلاعات است، که سیستم‌های زیرساختی آنها، یکی از مهمترین ملزومات برنامه‌های کاربردی تجاری در حوزه‌های ارائه خدمات مالی، بانکداری و تجارت الکترونیک بشمار می‌آیند.

عملیاتی که قبلا به صورت دستی انجام می‌شد به منظور افزایش کارایی، کاهش زمان، کاهش خطای انجام عملیات، کاهش هزینه‌های عملیاتی و… مکانیزه می‌شوند، که به آنها سیستم پردازش تراکنش (TPS) می‌گویند.

هدف سیستمهای پردازش تراکنش

هدف اصلی چنین سیستم هایی در این سطح، پاسخ دادن به سؤالات روتین عملیاتی در سازمان و پیگیری جریان تراکنش ها و اتفاقات می باشد: چه مقدار جنس در انبار موجود است؟ آیا بدهی یک مشتری خاص وصول شده است؟ برای پاسخگویی به این سؤالات، اطلاعات باید تازه، دقیق و به راحتی قابل دسترس باشند.

در سطح عملیاتی، وظایف، منابع و اهداف قبلاً مشخص شده اند و ساختار یافته هستند. مثلاً برای اختصاص وام به یک مشتری، یکی از کارشناسان سازمان بر اساس معیارهای از پیش تعیین شده تصمیم می گیرد. او تنها باید تشخیص دهد که آیا شرایط مشتری با آن معیارها مطابقت دارد یا خیر.

شکل زیر یک سیستم پردازش تراکنش ها جهت پرداخت حقوق را نشان می دهد. این سیستم وجوه پرداختی به کارکنان را پیگیری می کند. کارت حضور و غیاب هر یک از کارکنان حاوی نام، شماره ی بیمه ی اجتماعی، و شمار ساعات کار در هفته، یک تراکنش برای این سیستم محسوب می شود. وقتی این تراکنش وارد سیستم می شود، فایل ها و بانک اطلاعاتی سیستم به روز می شوند. این بانک اطلاعاتی داده های کارکنان را نگهداری می کند. داده های این سیستم به اشکال گوناگون با هم ترکیب شده تا گزارش های مورد نظر مدیریت شرکت و یا اطلاعات درخواست شده توسط ادارات دولتی را تولید کند و همچنین فیش های حقوقی کارکنان را صادر نماید.

سیستم پردازش تراکنش

مدیران به سیستم های پردازش تراکنش ها نیاز دارند تا وضعیت عملیات داخلی سازمان و تبادلات سازمان با محیط خارجی را زیر نظر داشته باشند. همچنین این سیستم ها تولید کننده ی اطلاعات برای دیگر سیستم ها هستند. به عنوان مثال، سیستم پرداخت حقوق که در بالا اشاره شد، به همراه دیگر سیستم های حسابدای، داده های مورد نیاز سیستم دفتر کل مربوط به حسابداری سازمان را تأمین می کند که مسؤول ثبت و نگهداری دریافتی ها و پرداختی های سازمان است و گزارش هایی نظیر ترازنامه و صورت سود و زیان را تولید می کند. همچنین پیشینه ی دستمزدهای پرداختی را تأمین می کند که جهت بیمه، بازنشستگی و استفاده های دیگر در سیستم های مربوط به بخش نیروی انسانی سازمان مورد احتیاج هستند.

سیستم های پردازش تراکنش ها معمولاً چنان جایگاه مرکزی ای در یک کسب و کار دارند که گاهی از کار افتادن چند ساعته ی آنها خسارت بزرگی به شرکت و دیگر شرکت ها که متصل به آنها هستند وارد می سازد. کافی است تصور کنیم که اگر سیستم ردگیری محموله ها در یک شرکت پستی از کار بیفتد، چه اتفاقی خواهد افتاد؟ خطوط هوایی بدون سیستم های رزرو بلیط چه خواهند کرد؟

مزایای استفاده از سیستم پردازش تراکنش چیست؟

 

سیستم‌های پردازش تراکنش مزایای قابل‌توجهی دارند که از جمله آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  1. توانایی پردازش مقادیر زیادی از داده‌ها

سیستم پردازش تراکنش معمولا توسط سازمان‌هایی مورد استفاده قرار می‌گیرد که تراکنش‌های آنلاین را مدیریت می‌کنند. این سیستم کاربردی به چنین سازمان‌هایی اجازه می‌دهد تا هزاران خرید را به شکل صحیح انجام دهند. این سیستم با هماهنگی اطلاعات بانکی و شخصی هر فرد و همچنین پردازش و ارسال سفارش‌ها به دو طرف معامله کمک می‌کند. بنابراین مدیریت خرید و فروش را برای فروشنده و خریدار آسان‌تر خواهد ساخت.

  1. توانایی رسیدگی به مسائل سخت‌افزاری و امنیتی

یک TPS برای مدیریت هزاران داده تجاری و شخصی کاربران از نرم‌افزار و سخت‌افزارهای امنیتی استفاده می‌کند. با این حال و از آنجایی که اکثر عوامل تهدید همیشه سعی در سرقت اطلاعات محرمانه افراد را دارند، این امر مستعد نقض امنیت خواهد بود. یک سیستم پردازشگر تراکنش قابل‌اعتماد اغلب از امنیت رایانه‌ای قوی برخوردار است. این سیستم می‌تواند از نقض داده‌ها جلوگیری کرده و از اطلاعات مصرف‌کنندگان محافظت کند.

علاوه بر این، سیستم‌های پردازش تراکنش می‌توانند با بازیابی آخرین وضعیت سیستم عامل (OS) از درز کردن اطلاعات کاربر در صورت خرابی ترمینال یا شبکه جلوگیری کنند.

  1. فراهم کردن دسترسی بهتر به بازارها

سازمان‌ها می‌توانند با استفاده از یک سیستم پردازش تراکنش به طور همزمان از چندین بازار استفاده ببرند. آنها می‌توانند محصولات و خدمات را به بازار گسترده‌تری ارائه دهند، به‌خصوص در حال حاضر که اکثر برندها از استراتژی‌های نفوذ در بازار استفاده می‌کنند. درعین‌حال، یک سیستم پردازشگر تراکنش می‌تواند در هر مکانی کار کند. بنابراین سازمان‌ها هنگام ارائه کالاها و خدمات با محدودیت‌های جغرافیایی یا زبانی مواجه نمی‌شوند.

بررسی معایب این سیستم‌ها

سیستم پردازش تحلیلی آنلاین (OLAP) و سیستم پردازش تراکنش آنلاین OLTP)) در کنار مزیت‌های خود معایبی نیز دارند. در ادامه این معایب را بررسی می‌کنیم. از جمله معایب سیستم پردازش تحلیلی آنلاین به این موارد می‌توان اشاره کرد: اجرا و مراقبت آن به متخصصان فناوری اطلاعات وابسته است؛ زیرا ابزارهای سنتی OLAP برای مدل سازی نیاز به روشی پیچیده دارند. علاوه بر این، ابزارهای OLAP برای مفید بودن نیاز به همکاری بین دپارتمان‌های مختلف دارند که معمولا کار غیرممکنی است.

معایب قابل توجه سیستم پردازش تراکنش آنلاین نیز شامل این موارد می‌شود: اگر سیستم OLTP با نقص سخت افزاری روبرو شود، تراکنش آنلاین به شدت تحت تأثیر قرار می‌گیرد. همچنین از آنجایی که سیستم OLTP به چندین کاربر این امکان را می‌دهد تا به طور همزمان به داده‌های یکسان دسترسی داشته باشند و بتوانند آن‌ها را تغییر دهند، در نتیجه ممکن است نامنظمی ایجاد شود. این یک نقطه ضعف قابل توجه در سیستم OLTP است. بنابراین سازمانی که از این روش استفاده می‌کند، باید مراقب این نکته باشد.

در پایان امیدواریم شما پس از آشنایی با تفاوت OLTP و OLAP و مزیت‌ها، کاربردها و معایب این سیستم‌ها بتوانید از آن‌ها در جایگاه درست کمک بگیرید.

ویژگی های یک  TPS در سیستم اتوماسیون اداری
  • عملکرد
  • قابلیت اطمینان
  • سازگاری

اما برای دستیابی به کارایی، قابلیت اطمینان و ثبات، داده ها باید در یک انبار داده به راحتی قابل دسترس باشندو  روش های پشتیبانی و فرآیند بازیابی هم باید برای مقابله با شکست سیستم، خرابی انسانی، ویروس های کامپیوتری، برنامه های کاربردی یا بلایای طبیعی باید در مکان قرار داشته باشد. سیستم های پردازش معاملات معمولاً در سطح عملیاتی (توسط کارکنانی که در سطح پایین هستند) و در یک سلسله مراتب سازمان استفاده می شود که در شکل زیر نشان داده شده است.

  مثال : یک نمونه از TSS یک نقطه فروش در یک سوپر مارکت مانند Nakumatt است که برای ضبط هر معامله فروش که در سوپرمارکت انجام میشود، استفاده می شود. و در انتهای روز، یک سابقه از تمام معاملات می تواند از TPS در سیستم اتوماسیون اداری تولید شود تا ببیند کدام محصولات فروخته شده است.

منابع

Parsmodir

Myindustry

Factcoins

virakam

mokhafaf

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *