رنگ ها روح دارند و رنده اند، رنگ ها کلمه اند و همچون کلمات سخن می گویند ، پس برای آنکه از رنگ ها و دورن مایه آنها بتوانیم در ارائه پیام های بصری بهترین استفاده را نمائیم با بحثی کلی در مورد رنگ تا حدودی با آن آشنا می شویم.
در سال 1676 نیوتن با استفاده از منشوری مثلث القاعده نور سفید خورشید را به طیفی از رنگ ها تجزیه کرد که 7 رنگ معروف ( بنفش ، نیلی ، آبی ، سبز، زرد، نارنجی و قرمز ) بوجود آمد . که اگر این هفت نور رنگی را مجددا با هم ترکیب کنیم ( از طریق عدسی همگرا ) به نور سفید دست می یابیم.
از این رنگ های بوجود آمده در نور سه رنگ آبی ، زرد، و قرمز به عنوان رنگ های اصلی شناخته شده اند که در کار نقاشی و رنگ آمیزی از ترکیب این سه رنگ ، رنگ های دیگر بوجود می آیند.
زرد+ قرمز = نارنجی
آبی + زرد = سبز
آبی + قرمز = بنفش
در گروه رنگ ها به سه رنگ قرمز ، زرد و آبی رنگهای اصلی یا اولیه و به رنگ های نارنجی، سبز، و بنفش رنگ های ثانویه می گویند.
روانشناسی رنگها چیست؟
در سال ۱۶۶۶ میلادی، دانشمند انگلیسی «ایزاک نیوتن» کشف کرد که وقتی نور سفید خالص از یک منشور عبور میکند، به همه رنگهای قابل مشاهده تقسیم میشود. نیوتن همچنین دریافت که هر رنگ از طول موج واحد تشکیل شده است و دیگر نمیتوان آن را به سایر رنگها تجزیه کرد. آزمایشهای بعدی نشان داد که میتوان از نور برای ایجاد رنگهای دیگر نیز استفاده کرد. به عنوان مثال، رنگ قرمزی که با نور زرد ترکیب شود، رنگ نارنجی را پدید میآورد. برخی از رنگ ها، مانند سبز و سرخابی نیز هنگام مخلوط شدن، یکدیگر را خنثی میکنند و منجر به ایجاد نور سفید میشوند. اگر تا به حال نقاشی کرده اید، پس حتماً متوجه شده اید که چگونه میتوان رنگهای خاصی را برای ایجاد سایر رنگها مخلوط کرد.
«اندرو الیوت» و «مارکوس مایر»، دو محقق سرشناس در زمینه رنگها میگویند: «با توجه به شیوع و کاربرد گسترده رنگ ها، انتظار میرود که مقوله روانشناسی رنگها توسعه چشمگیر و مثبتی بیابد. اما جای تعجب است که تا به امروز مطالعات تئوری و تجربی اندکی در مورد تأثیر رنگ بر عملکرد روانشناختی انجام شده است. اغلب کارهایی که تاکنون انجام شده نیز بیشتر به دنبال دغدغههای کاربردی صورت گرفته و نه دقتهای علمی»
به دنبال عدم تحقیق کلی در این زمینه، مفهوم روانشناسی رنگ به موضوع داغ زمینههایی همچون بازاریابی، هنر، طراحی و سایر فعالیتهایی این چنینی تبدیل شده است. با این حال اگر چه بخش عمدهای از شواهد موجود در چنین زمینههایی در حال ظهور است، اما محققان و متخصصان چند اکتشاف و مشاهدات مهم راجع به روانشناسی رنگ و تأثیر آن بر خلق و خو، احساسات و رفتارها انجام داده اند. به عنوان مثال، در حالی که از رنگ سفید در بسیاری از کشورهای غربی برای نشان دادن پاکی و بی گناهی استفاده میشود، در برخی از کشورهای شرقی به عنوان نمادی از عزاداری دیده میشود.
رنگهای گرم
رنگ های گرم شامل رنگ های قرمز، زرد نارنجی هستند. از این رنگها بیشتر برای دیوارهای خانه استفاده می شود. همچنین از این رنگها به عنوان رنگ تاکید کننده و جهت جلوهی بیشتر رنگ های خنثی) سفید و مشکی( استفاده میکنند.
رنگ های گرم شادابی و راحتی را القا می کنند. این رنگ ها باعث می شوند فضا کوچکتر به نظر برسد زیرا تن رنگ های گرم باعث ایجاد حس راحتی در افراد می شود. رنگ های گرم باعث فعال شدن عکس العملهای مغز شده و احساس هیجان، عشق و در بعضی مواقع عصبانیت را القا میکند. در فضاهای خیلی بزرگ، استفادهی زیاد از رنگ های گرم باعث ابهت فضا شده و با رنگ های خنثی هم تطابق دارد.
رنگهای سرد
رنگهای سرد، رنگهایی مانند آبی، بنفش و سبز هستند. انتخاب متداول رنگهای سرد در رنگ آمیزی دیوار محل زندگی و اتاق خواب برای ایجاد احساس آرامش در فضای خانه، به دلیل خصوصیت ویژهی آنها میباشد. از این رنگ ها برای هدایت احساسات و عواطف در وبسایت ها نیز استفاده می شود.
انتخاب رنگ های سرد، حس آرامش و تسکین را انتقال میدهد و باعث بزرگ تر به نظر رسیدن فضای موجود می شود. ایرادی که به رنگ های سرد چرخهی رنگ میگیرند، این است که فضا را سردتر از آنچه هست نمایش میدهد و باید با فضاهای آزاد منطبق شود. رنگ های سرد باعث ایجاد اثرات منفعل(غیر فعال) در مغز می شود که احساس رضایت، آرامش و سکون تولید میکند.
رنگ ها در فرهنگ های مختلف، معنای متفاوتی دارند
رنگ ها ابزاری قدرتمندی برای ایجاد احساسات هستند. احتمالا شنیده اید که هر رنگ، تداعی کننده ی یک مفهوم است مثلا رنگ آبی نماد صداقت است، رنگ سبز نشان دهنده رشد است و رنگ قرمز نشان دهنده عشق است. نکته ی قابل توجه این است که واکنش ها نسبت به رنگ تا حدودی آموخته می شوند و در واقع رنگ ها در فرهنگ های مختلف معنای متفاوتی دارند. به عنوان مثال در بسیاری از فرهنگ های غربی، رنگ سفید معنی مثبتی دارد در حالی که در بسیاری از مناطق آسیایی، رنگ سفید به معنای عزا است. در نتیجه هر رنگ در هر نقطه از جهان، تداعی کننده ی یک چیز است.
طراحان باید زمینه فرهنگی مخاطبان خود را در نظر بگیرند و از رنگ هایی استفاده کنند که در فرهنگ مردمان ناحیه ی مورد نظر، معنای منفی نداشته باشد.
تحقیقات جدید در مورد شناخت ویژگی رنگها
بسیاری از روانشناسان به رنگ درمانی با شک و تردید نگاه میکنند و معتقدند که تأثیرات فرض شده در مورد رنگها بسیار اغراقآمیز است. همچنین رنگها در فرهنگهای مختلف معانی متفاوتی دارند. تحقیقات در بسیاری از موارد نشان داده است، تأثیرات خلقی رنگها میتواند موقتی باشد. یک اتاق آبی در ابتدا میتواند باعث حس آرامش شود، اما این اثر پس از مدت کوتاهی از بین میرود. بااینحال تحقیقات موجود نشان داده است که رنگ میتواند از راههای مختلف روی افراد تأثیر بگذارد. البته یک سری روانشناسیها مانند روانشناسی رنگ چشم وجود دارد که هیچگونه اعتباری نداشته و متخصصان آنها را به کلی رد میکنند.
- در یک مطالعه قرصهای دارونما با رنگ گرم مؤثرتر از قرصهای دارونما با رنگ سرد گزارش شده است.
- بر اساس شواهد چراغهای خیابان با رنگ آبی میتوانند منجر به کاهش جرم شوند.
- رنگ قرمز باعث میشود افراد با سرعت و نیروی بیشتری واکنش نشان دهند. به گفته محققان این مورد میتواند در طول فعالیتهای ورزشی مفید باشد.
- دانشآموزانی با لباس مشکی بیشتر مجازات میشوند. علاوه بر دانشآموزان، این ویژگی منفی دررابطهبا بازیکنان فوتبال هم صدق کرده است.
رنگ بعنوان وسیلهای برای انتقال پیام
رنگ فرم بدون واسطهای از ارتباط غیرکلامی است. ما انسانها با لباسها و زیورآلاتی که انتخاب میکنیم، همواره از رنگ برای انتقال پیام عشق و گیرایی استفاده میکنیم. این انتخابها گاهی اوقات مبتنی بر غریزه است، اما گاهی اوقات رنگ مورد نظر را با فکر و آگاهی بیشتری انتخاب میکنیم. اگر میخواهید از روانشناسی رنگ برای پیشرفت در زندگی عشقیتان استفاده کنید، باید بدانید رنگهای خاصی وجود دارند که به برقرار شدن حال و هوای عاشقانه کمک میکنند. زمانی که برای نورپردازی، پردهها، رنگ دیوارها و بقیهی دکوراسیون از رنگهای خاص در اتاق، احتمالاً در اتاق خواب، استفاده میکنید، انرژی ارتعاشی در اتاق افزایش پیدا میکند. این پویایی به واکنشی بصری میانجامد. چشمهای ما رنگ را میبیند و مغزمان آنچه را که میبینیم، به واکنشی شیمیایی تبدیل میکند؛ واکنشی که میتواند احساسات مثبت تداعی کنندهی عشق، هیجان و جذابیت را تولید کند.
اهمیت رنگ در برندسازی
اگر قصد برندینگ یا برندسازی داشته باشید یا حتی بخواهید یک لوگو برای شرکتتان بسازید، اولین کاری که طراحتان باید انجام دهد یا شاید نظر شما را جویا شود، انتخاب رنگ است. چرا انتخاب رنگ تا این اندازه اهمیت دارد؟
هر رنگ، پیامی را به مخاطب منتقل میکند
هر رنگ پیام متفاوتی به بیننده ارسال میکند. بنابراین با شناخت روانشناسی رنگها میتوانیم رنگی برای برندمان انتخاب کنیم که پیام موردنظرمان را به مخاطب انتقال دهد.
با انتخاب رنگ، هویت برندمان را انتخاب میکنیم
از طرفی همان طور که ما با انتخاب رنگ لباس یا رنگ لوازممان شخصیتمان را به دیگران نشان میدهیم، با انتخاب رنگ برندمان نیز هویت برندمان را میسازیم. هویت برند نقش مهمی در برندسازی دارد. شما باید ابتدا هویت برند خود را مشخص کنید و سپس اقدام به برندسازی کنید. یک برند شیک و جذاب باید بر اساس روانشناسی رنگها رنگی مختص و متناسب با هویتش را برگزیند، همان طور که یک برند شاد و سرزنده نیز رنگی منحصر به خود خواهد داشت.
رنگی را انتخاب کنید که به برند شما اعتبار ببخشد
اولین نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که رنگ منتخب شما باید با حوزه کسب و کارتان تناسب داشته باشد تا به محصولات و خدمات شما ارزش و اعتبار ببخشد. بخش عمدهای از اعتبار و جذابیت بصری برند شما در گرو رنگ آن است. بنابراین اگر رنگی نامناسب برای برند خود انتخاب کنید، قطعا توجه مشتریان زیادی را از دست خواهید داد و علاوه بر آن اعتبار برندتان نیز از بین میرود.
رنگی را انتخاب کنید که شخصیت برند شما را مجسم کند
اگر برند شما یک شخص بود، چگونه آن را توصیف میکردید؟ برندها و کسب و کارها نیز مانند انسانها دارای شخصیت هستند و شخصیت نامهای تجاری توسط صاحبان آنها تعیین میشود. برای تعیین شخصیت برند خود در ابتدا باید اهدافتان را به وضوح مشخص کنید. آیا میخواهید برند شما شاد و پرانرژی باشد یا جدی و سنگین؟ برند شما مردانه است یا زنانه؟ با کدام گروه سنی در ارتباط است؟ پاسخ دان به این سوالات به شما کمک میکند تا در ابتدا شخصیت برند خود را شناسایی کرده و به تناسب آن رنگی مناسب برای نام تجاریتان انتخاب کنید.
نوع تجارت B2B یا B2C؟
رنگ نارنجی نشان دهندهی گرما و ارتباط است و معمولا در ذهنمان آن را به نور و خورشید ربط میدهیم. بنابراین بسیاری از برندهای B2C (تجارت شرکت با مشتری) مانند آمازون از این رنگ استفاده میکنند. در مورد رنگ زرد نیز روانشناسی مشابهی وجود دارد.
رنگ آبی در عین حال آرامشبخش بوده و نشاندهندهی خرد، قدرت و اعتماد است به همین دلیل معمولا در برندهای B2B (تجارت شرکت با شرکت) مورد استفاده قرار میگیرد. اگر دقت کرده باشید متوجه میشوید اکثر برندهایی که با پول یا سلامتی مردم در ارتباط هستند مانند Visa و PayPal از رنگ آبی استفاده میکنند.
از چه رنگ هایی باید در بازاریابی خود استفاده کنید؟
استفاده از حروف نارنجی در تماس های عملی شما یک استراتژی خوب است زیرا نارنجی از نظر روانشناسی نشان دهنده یک مارک تجاری دوستانه و مطمئن است. و به مشتریان بالقوه می گوید که باید محصولات و خدمات شرکت شما را خریداری کنند. نارنجی همچنین هنگامی که در رنگ های روشن استفاده می شود بسیار جلب توجه می کند.
از طرف دیگر، استفاده از رنگ سبز در تبلیغات شما پیوندی با طبیعت، ثروت و آرامش دارد. اگر میخواهید مشتریان خود را آرام کنید. یا اگر می خواهید نشان دهید که شرکت شما می تواند ثروت برای آنها به وجود آورد، رنگ سبز برای تبلیغات شما گزینه خوبی است. روش دیگر برای درک اینکه آیا رنگی می تواند انتخاب خوبی برای برند شما باشد، نگاهی به انواع مارک های مرتبط با آن است. غذاهای کامل، Animal Planet و Starbucks همه از رنگ سبز برای نشان دادن پیوند به طبیعت استفاده می کنند. چیزی که مصرف کنندگان از فروشگاه های مواد غذایی ارگانیک، نمایش حیوانات و محصولات قهوه با کیفیت می خواهند.
رنگ ها به مرور زمان ارتباطات خاصی را برای مصرف کنندگان ایجاد می کنند. به همین دلیل ممکن است بسیاری از سایت های شبکه های اجتماعی تصاویر مارک دار خود را با استفاده از رنگ آبی ایجاد کنند. این به این دلیل است که رنگ آبی باعث آرامش افراد می شود. اما همچنین باعث ایجاد احساس امنیت و اعتماد به برند می شود. سایت هایی مانند توییتر، لینکدین، فیس بوک و اسکایپ همه از رنگ آبی در تصاویر مارک دار خود برای نشان دادن اعتماد به بازدیدکنندگان سایت استفاده می کنند. و در عین حال فضای آرامش بخشی ایجاد می کنند که در آن کاربران رسانههای اجتماعی می توانند پست و توییت کنند تا دلشان راضی شود.
چرا روانشناسی رنگ در بازاریابی مهم است؟
رنگ احساس را برمی انگیزد. احساسات را تحریک می کند. و در انتخاب رنگ برای مشاغل شما تفاوتی ندارد.
انتخاب رنگ های مناسب برای تلاش های بازاریابی می تواند تفاوت بین برجسته بودن نام تجاری شما در میان جمعیت باشد. با استفاده استراتژیک از رنگ ها برای تلاش های خود در زمینه بازاریابی، می توانید مخاطبان خود را وادار کنید آنچه را که می خواهید ببینند ببینند. و به آنها کمک کنید تا شما را همانگونه که هدف شماست درک کنند. به همین دلیل است که درک روانشناسی رنگ می تواند برای تلاش های بازاریابی شما بسیار مفید باشد. زیرا می تواند به شما کمک کند برند خود را همانگونه که می خواهید به تصویر بکشید.
در حالی که انتخاب رنگهای مناسب می تواند درک برند شما را افزایش دهد، انتخاب نامناسب رنگ می تواند به تصویر برند شما آسیب برساند. به عنوان مثال، اگر رنگهای اشتباهی را برای محتوا یا لوگوی خود انتخاب کنید، ممکن است کمتر خوانا باشد و درک آن برای مخاطب سخت باشد. یا اینکه می توانید با هم نادیده گرفته شوید.
بازاریابها می توانند از رنگ برای تأثیرگذاری بر نحوه تفکر و رفتار مردم نسبت به مارک تجاری و نحوه تفسیر هرگونه اطلاعات استفاده کنند. انتخاب رنگ می تواند به افراد کمک کند تا تصمیم بگیرند چه چیزی مهم است. و به همین دلیل است که بازاریابان محتوا باید معنای رنگ های مختلف را درک کنند.
تداعی رنگهای رایج
هر رنگ می تواند تداعی کننده چندین احساس مختلف باشد. از تداعی رنگهای زیر میتوانید به عنوان یک مرجع برای انتخاب رنگ مناسب در طراحی سایت استفاده کنید. زیرا این موضوع به شما نشان میدهد که کدام رنگها بهتر نشان دهنده هدف یک برند خاص هستند. با انتخاب یک رنگ مناسب برای سایت خود می توانید یک کاربر ساده را به مشتری بالقوه خود تبدیل کنید.
🔹 قرمز: اشتیاق، قدرت، عشق، خطر، هیجان
🔹 آبی: آرامش، اعتماد، شایستگی، صلح، منطق، اعتبار، قابل اعتماد بودن
🔹 سبز: سلامتی، طبیعت، فراوانی، رفاه
🔹 زرد: شادی، خوش بینی، خلاقیت، دوستی
🔹 نارنجی: خوشی، آزادی، گرما، راحتی، سرزندگی
🔹 بنفش: تجمل، رمز و راز، پیچیدگی، وفاداری، خلاقیت
🔹 صورتی: ملایمت، صمیمیت، گرمی
🔹 قهوه ای: طبیعت، امنیت، حفاظت، پشتیبانی
🔹 سیاه: ظرافت، قدرت، کنترل، پیچیدگی، افسردگی
🔹 سفید: خلوص، صلح، وضوح، پاکیزگی
سخن آخر
رنگ و فرهنگ
اﻓﺮاد داراي فرهنگها و ﻣﺬاﻫﺐ ﻣﺨﺘﻠﻒ، دﯾﺪﮔﺎهﻫﺎي ﻣﺘﻔﺎوﺗﯽ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ رنگها دارﻧﺪ. رﻧﮕﯽ ﮐﻪ داراي ﻣﻌﻨﯽ ﺧﺎﺻﯽ در ﯾﮏ ﻓﺮﻫﻨﮓ و ﻣﺬﻫﺐ اﺳﺖ، ﻣﯽﺗﻮاﻧﺪ ﻣﻌﻨﺎي کاملاً ﻣﺘﻔﺎوﺗﯽ در ﻓﺮﻫﻨﮓ و ﻣﺬﻫﺐ دﯾﮕﺮي داﺷﺘﻪ ﺑﺎﺷﺪ.
ﺑﺮﺧﯽ ﺗﺤﻘﯿﻘﺎت اﻧﺠﺎم ﺷﺪه ﻧﺸﺎن ﻣﯽدﻫﻨﺪ ﮐﻪ ﻣﺮدم فرهنگهای ﻣﺨﺘﻠﻒ، رنگهای ﻣﺘﻔﺎوﺗﯽ را ﺗﺮﺟﯿﺢ ﻣﯽدﻫﻨﺪ. در ﯾﮑﯽ از اﯾﻦ ﺗﺤﻘﯿﻘﺎت، درﺟﻪ ﻣﺤﺒﻮﺑﯿﺖ رنگها در فرهنگهای ﻣﺨﺘﻠﻒ در 11 ﮐﺸﻮر ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﯽ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺖ. در ﻣﺠﻤﻮع، رﻧﮓ آﺑﯽ در 8 ﮐﺸﻮر ﺑﯿﺸﺘﺮﯾﻦ ﻣﺤﺒﻮﺑﯿﺖ را داشته و در ﺳﻪ ﮐﺸﻮر دﯾﮕﺮ، رده دوم را ﺑﻪ ﺧﻮد اﺧﺘﺼﺎص داده است.
منابع
anizweb
aaban
yektanet
yjc.news
shara
honarfardi
doctoreto
roshdmag
zagma
armcade
andishehmoein
بدون دیدگاه